Oppgave: Skyggeteater - En julefortelling

 
Skyggespill er en form for lek med lys og skygge. Figurer formes med hendene eller med objekter foran en lyskilde, slik at skyggene på veggen danner bilder. Som teaterform regnes skyggespillet ofte som en underkategori av figurteateret.
— Wikipedia

Oppgavens hensikt

Skape: Lage en fremstilling/tolkning som er basert på Charles Dickens roman “En julefortelling” (“A Christmas Carol”). Fremstillingen skal være en kort versjon som helt eller delvis presenteres som skyggeteater.

Formidle: Fremføre et skuespill ved bruk av lys og skygge, evt. i kombinasjon med andre uttrykksformer.


Oppgaveteksten

I denne oppgaven skal dere planlegge og gjennomføre et skuespill/variasjon av “En julefortelling”. Dere skal lage deres egen versjon som er løst basert på Dickens originale historie. Oppgaven vil bestå av ulike faser der følgende punker skal være med:

  1. FASE: Planlegge hvordan historien overordnet sett skal fortelles. Det kan f.eks. være naturlig å dele klassen i ulike grupper som får ansvar for hver sin del.

  2. FASE: Hver gruppe jobber med hvordan hver del skal fortelles som skyggeteater, evt. i kombinasjon med andre fortellerformer. Andre fortellerformer kan være replikker (dialog/monolog), musikk, fortellerstemme ol. I denne fasen bør man skrive et slags råmanus med instruksjoner og evt. replikker. I tillegg er det lurt å prøve seg frem på hva man kan fortelle kun i skyggebilder.

  3. FASE: Utprøving og utvidelse av skyggeteateret. Det er viktig å tenke at dere må veksle litt frem og tilbake mellom fase 1 og fase 2. Selv om hver gruppe jobber med hver sin del, kan det være hensiktsmessig å samarbeid noe på tvers av gruppene slik at man er sikker på at delene vil henge naturlig og logisk sammen til slutt. De tre første fasene er slik sett en avgjørende del av denne oppgaven.

  4. FASE: Sette sammen de ulike delene til ett skuespill, og øve på dette.

  5. FASE: Fremføring av det endelige produktet.

  6. FASE: Individuell egenvurdering.

I denne oppgaven vil følgende tre ting telle til vurdering:

  1. Selve fremvisningen.
    a) Her teller typiske ting som innlevelse, utstråling, publikumskontakt, troverdighet, flyt praktisk gjennomføring ol.
    b) Måten gruppene har løst å fortelle deler av historien med skygger, har en særlig sentral del vurderingen.

  2. Egenvurdering som blir et individuelt arbeid med faglig refleksjon i fokus.


Tips, forslag og ideer til inspirasjon

  • En ide kan være at historien sys sammen av en forteller som setter over til hver enkelt del/scene.

  • Ikke glem at skyggeteaterdelen er sentral i denne oppgaven. Jo mer dere klarer å forteller i skyggeteateret desto bedre er det for oppgaven.

  • Tips for hva og hvordan man kan fortelle noe ved hjelp av lys og skygge kan dere se eksempler på her.